Operett a Fecebookon

Operett hírek

Az operettek világában szeretném elkaluzolni az érdeklődőket! Ez a hamarosan talán Hungarikummá váló műfaj hazánkban is roppant kedvelt. Lassan mminden színház repertoárjában szerepel egy operett, és még a fiatalok is biztos hogy ismernek legalább egy klasszikus slágert Léhár vagy Kálmán Imre operettjeiből.

Friss topikok

2011.10.12. 10:38 operett hírek

Mi a közös az Orfeumban az Operettszínházban és a Moulin Rougeban?

Címkék: operett operettszínház

Az Operettszínház történetéről szedett össze 7 érdekességet a zene.hu, de én ennél is érdekesebb dolgokat találtam. Megtudtam mi a közös az Orfeumban a Moulin Rougeban és az Operettszínházban?!

A sokat emlegetett Orfeum a mai Operettszínházban működött egészen az első világháború kitöréséig, és az Orfeumból lett a mai Operettszínház. Persze kétségkívül az egyik legjobb korszakát Orfeumként élte meg az épület, és sokszor próbálták a z orfeumi hangulatot visszavarázsolni a színházba kisebb-nagyobb sikerrel.

 

A színházat többször is átalakították, azonban csak 1922-ben lett belőle színház. Akkoriban minden mulatóból megpróbált a városvezetés színházat csinálni. A mai Moulin Rouge még az egykori Orfeum részét képezte, és csak 1922-ben vált önálló mulatóvá, viszont az új formájában átvette az Orfeum szerepét. Az új Fővárosi Színházban Buttykay Ákos és Földes Imre operettjét az Olívia hercegnőt mutatták be először. A színházban sorra tűztek műsorra újabb és újabb operetteket, mondhatni olyan volt akkoriban az operett, mint ma a musical, hogy minden sikeres zenés színház repertorárján megtalálható volt, ma szinte minden nagy színház játszik legalább egy musicalt. Akkoriban 5 operettszínház is volt: Blaha Lujza Színház, a Király Színház(lebontották a Király u-ban még emléktáblája van) , a Városi Színház (mai Erkel Színház) és nyaranta a Budai Színkör játszottak operetteket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr883296918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása