Operett a Fecebookon

Operett hírek

Az operettek világában szeretném elkaluzolni az érdeklődőket! Ez a hamarosan talán Hungarikummá váló műfaj hazánkban is roppant kedvelt. Lassan mminden színház repertoárjában szerepel egy operett, és még a fiatalok is biztos hogy ismernek legalább egy klasszikus slágert Léhár vagy Kálmán Imre operettjeiből.

Friss topikok

2012.09.14. 18:22 operett hírek

A Színikritikusok díjára is jelölték a Virágos Magyarország operettet!

Vasárnap este adják át a Színikritikusok Díját, 15 kategóriában hirdetnek győztest, összesen 48 jelölt van versenyben az elismerésekért. Az idei ünnepséget a Nemzeti Színházban tartják.

Egy kategóriában már nyilvános az eredmény: a színikritikusok második alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Senkálszky Endrének, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének, Európa egyik legidősebb aktív színészének ítélték oda az elismerést. A gálaműsor este 8 órakor kezdődik, Znamenák István rendezi, az est műsorvezetője Molnár Piroska és Kocsis Pál. Kovács Márton zenei vezető irányításával alkalmi és állandó színészzenekarok lépnek fel a díjátadón: a Szakértők Zenekar, a HOPPart Társulat, a Harmadik Figyelmeztetés, a Bánfalvi Eszter Kvartett, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színész osztálya erre az estére sztárvendégekkel egészül ki, akik ismert slágereket adnak elő - közölték a szervezők az MTI-vel. A Színházi Kritikusok Céhe immár 32. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő díjat. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra, akire a legtöbb szavazat érkezik, az kapja a Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng. Az, hogy ki nyeri el az elismerést, csak az ünnepélyes díjátadón derül ki. Az idén három fővárosi színház előadásai és művészei egyaránt nyolc-nyolc jelölést kaptak: a kritikusok szavazatai alapján a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház is kiemelkedő évadot zárt.

A Katona József Színház A mi osztályunk (rendező: Máté Gábor) című előadása a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriában díjesélyes. A Musik, musikk, musique című produkciót a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában jelölték (rendező: Pelsőczy Réka). Keresztes Tamás a Woyzeck főszerepéért, Izsák Lili A filozófus jelmezeiért, Kákonyi Árpád és Matkó Tamás a Virágos Magyarország zenéjéért kapott jelölést. Tasnádi Bencét a három legígéretesebb pályakezdő közé választották, a Gondnokság című sorozat készítőit pedig különdíjra jelölték. Az Örkény Színházból a legjobb előadás kategóriájában versenyez A vihar (rendező: Bagossy László). Kerekes Éva a legjobb női főszereplő (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai) és a legjobb női mellékszereplő (Peer Gynt) kategóriájában is díjra esélyes. A legjobb férfi főszereplők között jelölték Gálffi Lászlót (A vihar), Polgár Csabát (Peer Gynt). A Tarelkin (halála) élete című előadásból Takács Nóra Diánát mellékszereplőként, Nagy Fruzsinát jelmezeiért jelölték. Matkó Tamásnak a Peer Gynthöz írott zenéje is jelölt.

A Radnóti Színházban bemutatott Protokoll, Térey János verses regényének színpadi változata a legjobb új magyar drámák között versenyez, az előadás főszereplője, a Katona József Színház tagja, Fekete Ernő is jelölt. A Bolha a fülbe a legjobb zenés/szórakoztató előadások között jelölt. A Vágyvillamos öt jelölést kapott: a legjobb rendezés (Zsótér Sándor), a legjobb női főszereplő (Kováts Adél), a legjobb férfi mellékszereplő (Schneider Zoltán) és a legjobb díszlet (Ambrus Mária) kategóriájában, Petrik Andreát pedig legígéretesebb pályakezdőnek jelölték a kritikusok. A Nemzeti Színház öt jelölést kapott: a Hamlet a legjobb rendezés (Alföldi Róbert), a legjobb díszlet (Menczel Róbert) és a legjobb férfi mellékszereplő (Rába Roland) kategóriájában esélyes. A Náthán gyermekeit (rendező: Gigor Attila) a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások közé sorolták, Molnár Piroskát pedig A tanítónőben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplők között jelölték. Négy jelölést kapott a Pintér Béla és Társulata a Kaisers TV, Ungarn című előadásáért (rendező: Pintér Béla): a legjobb új magyar dráma, a legjobb független színházi előadás, a legjobb női mellékszereplő (Stefanovics Angéla), valamint a legjobb színházi zene (Kéménczy Antal) kategóriájában. A határon túli magyar társulatok közül három jelölésben érintett a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, a Székely Csaba írta, Sebestyén Aba rendezte Bányavirág: a legjobb új magyar dráma, a legjobb előadás és a legjobb független színházi előadás kategóriájában.

Két jelölést kapott a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Hedda Gabler (rendező: Andrei Serban) című előadásból Kézdi Imola a legjobb női főszereplők, Hatházi András a legjobb férfi mellékszereplők között versenyez. A szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című előadását (rendező: Mohácsi János) a legjobb jelmez (Remete Kriszta) és a legjobb színházi zene (Kovács Márton) kategóriáiban jelölték. A székesfehérvári Vörösmarty Színház szintén két jelölést kapott: Mohácsi János rendezése, A csárdáskirálynő avagy 1916 a legjobb zenés/szórakoztató előadások között esélyes, Lábodi Ádám pedig a legígéretesebb pályakezdők között szerepel. Jelölést kapott még a Krétakör (Krízis-trilógia), a Bárka Színház (East Balkán), a Stúdió "K" (Szamár a torony tetején), a debreceni Csokonai Színház (Scapin, a szemfényvesztő), az egri Fszt. 2. Színház, valamint Szabó György, a Trafó volt igazgatója is. A teljes lista megtekinthető a www.kritikusdíj.hu honlapon.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr524777616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása