Operett a Fecebookon

Operett hírek

Az operettek világában szeretném elkaluzolni az érdeklődőket! Ez a hamarosan talán Hungarikummá váló műfaj hazánkban is roppant kedvelt. Lassan mminden színház repertoárjában szerepel egy operett, és még a fiatalok is biztos hogy ismernek legalább egy klasszikus slágert Léhár vagy Kálmán Imre operettjeiből.

Friss topikok

2012.04.21. 10:14 operett hírek

150 éves a magyar operett!

Százötven éve, 1862. április 21-én indult hódító útjára a magyar operett: a Budai Népszínházban színre került az első magyar szerzők által jegyzett operett, Allaga Géza és Bényei István A szerelmes kántor című egyfelvonásos daljátéka.
 
Az új műfaj meghódította a Monarchiát
Az operett első igazi mestere a német születésű francia Jacques Offenbach, a "Champs-Élysées Mozartja" volt. A műfaj gyorsan meghódította az Osztrák-Magyar Monarchiát, de közben át is formálódott: a soknemzetiségű birodalom népeinek zenéjéből és táncaiból - valcer, polka, mazurka, csárdás, verbunkos és cigányzene - merített, a táncbetétekben a francia kánkánt a keringő váltotta fel. Magyarországon a népszínművek hatása is jelentős volt. A bécsi operett legnagyobb alakja ifjabb Johann Strauss, aki olyan örökzöld darabokat komponált, mint A cigánybáró és A denevér.
        
"A szerelmes kántor címmel"
Magyar nyelven először 1860. szeptember 22-én játszottak operettet, Offenbach Eljegyzés lámpafénynél című művét. Két évvel később megszületett az első magyar operett is: A szerelmes kántor zenéjét Allaga Géza komponálta, a librettót Bényei István jegyezte. Bár az ítészek a Budai Népszínház 1862. április 21-i premierjét csak "úttörő kísérletnek" minősítették, a darabból a Szeretlek én egyetlen virágom című dal népszerűvé vált.
        
Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő
1864-ben megszületett az első három felvonásos magyar operett, Jakobi Jakab és Rajkai Frieben István Kánkán a törvényszék előtt címmel.
Magyarország hamarosan "operett-nagyhatalom" lett, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő darabjai Magyarországon és külföldön is hatalmas sikert arattak. Az első külföldön is hódító magyar operett 1902-ben Huszka Jenő Bob hercege volt, ezt követte Lehár Ferenc műveinek diadalútja. A legismertebb magyar operett minden kétséget kizáróan Kálmán Imre Csárdáskirálynője.
        
A magyar operett napja
2002 óta október 24-én, Kálmán Imre születésnapján és Lehár Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük a magyar operett napját, ekkor adják át az évad operettszínésze és musicalszínésze elismerést, a legígéretesebb ifjú művésznek járó Marsallbot-díjat, valamint az életműdíjat. Forrás: Okosnet.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr424466246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása