Operett a Fecebookon

Operett hírek

Az operettek világában szeretném elkaluzolni az érdeklődőket! Ez a hamarosan talán Hungarikummá váló műfaj hazánkban is roppant kedvelt. Lassan mminden színház repertoárjában szerepel egy operett, és még a fiatalok is biztos hogy ismernek legalább egy klasszikus slágert Léhár vagy Kálmán Imre operettjeiből.

Friss topikok

2013.09.24. 12:45 operett hírek

Pesti Broadway Fesztivál 2013 - Program

Kész a 2013- Pesti Broadway Fesztivál programja. A részletes napi programot lentebb olvashatjátok


Szeptember 27. Péntek:

Műsorvezető: Bori Réka és Csonka András


16:00 MORE AND MORE - A Musical Együttes műsora show-elemekkel, nagy slágerekkel, látványos koreográfiákkal és a Nem Adom Fel Alapítvány gospel kórusával. A műsor után az Ensemble tagjai saját készítésű palacsintát árulnak, a bevételt az alapítvány javára ajánlják fel. Fellépnek: Ábrahám Gabriella, Adler Judit, Füzes Nóra, Illés Zoltán, Karányi Péter, Karsai J. András, Laboda Zsanett, Miklós Attila, Németh Ádám, Papp János, Radics Bernadett, Sik Milán, Szabó Dóra.

17:00 OLDER BOYS - Néhány éve ők voltak az Oltári srácok. Most megmutatják, hogy az idő múlásának dacára mit sem veszítettek vonzerejükből…Fellépnek: Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Serbán Attila, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid. Közreműködik: Balassa Krisztián, Mihalics János (zongora), Halász László (gitár), Végh Balázs (dob).

17:45 ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

17:55 A MOSOLY ORSZÁGAI - Egzotikus operett - és musicaltájakra kalauzoljuk nézőinket Lehár művének májusi bemutatója kapcsán, és megmutatjuk, hová – Tündérországba, Japánba, Saigonba vagy éppen Erdélybe – juthatnak el, ha eljönnek előadásainkra… Brasch Bence, Dancs Annamari, Gömöri András Máté, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kádár Szabolcs, Kékkovács Mara, Mészáros Árpád Zsolt, Peller Károly, Szabó Dávid, Szabó P. Szilveszter, Szendy Szilvi, Szentmártoni Norman, Szerényi László.

18:30 RÉGI NYARAK - Nosztalgia, boldog emlékek – a már bemutatott Szép nyári nap, a Szerdán tavasz lesz, a Tavaszébredés, a Rebecca és a rövidesen Budapesten is színre kerülő Elfújta a szél, no és persze a forró évszakot idéző őszi premier, A régi nyár dallamaival... Brasch Bence, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Gömöri András Máté, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kocsis Dénes, Mészáros Árpád Zsolt, Muri Enikő, Nádasi Veronika, Peller Károly, Szabó Dávid, Szabó P. Szilveszter, Szendy Szilvi, Szerényi László, Vágó Bernadett

19:20 AMERIKAI KOMÉDIÁZÁS - Jam session az Átriumban színre kerülő komédia megidézésével, a zeneszerző Bársony Bálinttal és zenekarával, egy kis ízelítővel a készülő zenés változatból, s megannyi swinges, jazzes dallammal… Brasch Bence, Bíró Eszter, Dolhai A ila, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Kádár Szabolcs, Polyák Lilla, Siménfalvy Ágota, Szulák Andrea, Vágó Bernadett, Bársony Bálint és zenekara.

Szeptember 28., szombat:

Műsorvezető: Janza Kata és Brasch Bence

14:15 MESEMUSICALEK–MUSICALMESÉK - Született egy CD hét esztendeje az operettszínházi kismamákkal, Janza Katával, Kékkovács Marával és Polyák Lillával, aminek folytatása a most is nagy sikerrel játszott családi előadásunk. Ezúttal a teátrum három másik művésznője néz anyai örömök elé. Blokkunkban ők mutatják meg, mit énekelnek majd gyerekeiknek… Füredi Nikolett, Peller Anna, Siménfalvy Ágota

14:45 A PESTI BROADWAY STÚDIÓ NÖVENDÉKEINEK MŰSORA ÉS RENDHAGYÓ PÓTFELVÉTELI A MOST INDULÓ ÉVFOLYAMBA
Tehetségesnek érzed magad? Szeretnéd egy profi zenés színházban elsajátítani a szakma alapjait? Rendkívüli alkalom – mutasd meg, mit tudsz, s felvételt nyersz a PBS -be! Jelentkezés 2013. szeptember 24-ig a broadway@operett.hu e-mail címen – részletek a www.operett.hu weboldalon. A felvételi közben a Stúdió jelenlegi növendékei szórakoztatják a közönséget: Faragó Alexandra, Farkas Tamás, Fábián Nikolett, Gömöri András Máté, Horváth Mónika, Isztl Melánia, Juhász Richárd, Lipics Barna.

16:00 REFLEKTORFÉNYBEN A LEGIFJABB SZÉPSÉGEK ÉS SZÖRNYETEGEK
Betekintés a nemzetközi sikerű musical-előadás kulisszái mögé, fiatal tehetségeink - akiket eddig elsősorban a német közönség láthatott főszerepben - rendhagyó produkcióival. Fellépnek: Angler Balázs, Barkóczi Sándor, Jenes Kitti, Fekete-Kovács Veronika, Kisfaludy Zsófia, Petróczi Gábor, Szabó Dóra, Szentmártoni Norman.

16:30 ÖRDÖGÖLŐ JÓZSIÁS ÉS BARÁTAI - 8-108 éves korig ajánlott előadásunk legnépszerűbb dalai. Tamási Áron mesejátékához Tolcsvay László a XXI. század rockos stílusában, az operett-melódiák fülbemászó dallamaihoz hasonló zenét írt. Izgalmas, különleges, kihagyhatatlan! Fellépnek: Brasch Bence, Csuha Lajos, Földes Tamás, Gömöri András Máté, Janza Kata, Kékkovács Mara, Kocsis Dénes, Kádár Szabolcs, Mészáros Árpád Zsolt, Nádasi Veronika, Szerényi László.

17:00 ELFÚJTA A SZÉL - Már több mint 20 ezer néző tapsolt Gerard Presgurvic musicaljének Magyarországon, a nyári szegedi és soproni előadások alkalmával. Itt az ideje, hogy legslágergyanúsabb dalait – a decemberi kőszínházi premier előtt – a Pesti Broadway közönsége is megismerje. Fellép: Brasch Bence, Czigány Judit, Fejes Szandra, Gömöri András Máté, Janza Kata, Kocsis Dénes, Miklós Attila, Nádasi Veronika, Serbán Attila, Szabó P. Szilveszter, Szerényi László, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás.

17:30 CSÓKOS ASSZONYOK ÉS MISTER X-EK - A mindent elsöprő szerelem ott van szinte valamennyi operettben. A 2013/2014-es szezon két premierje is ezt bizonyítja. Megannyi kacér Csókos asszony és csupa hódítani akaró Mister X – rendhagyó produkciók, némi musicallel fűszerezve. Bordás Barbara, Brasch Bence, Dolhai Attila, Fischl Mónika, Janza Kata, Kapócs Zsóka, Kádár Szabolcs, Kerényi Miklós Máté, Kékkovács Mara, Kocsis Dénes, Lukács Anita, Mészáros Árpád Zsolt, Nádasi Veronika, Peller Károly, Szabó Dávid, Szabó P. Szilveszter, Szendy Szilvi, Vadász Dániel , Vadász Zsolt, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi.

18:50 KERÉNYI MIKLÓS MÁTÉ ÉS A BUDAPEST FOLK JAZZ BAND KONCERTJE - A Színházak éjszakáján már bemutatkozó csapat minikoncertje, örökzöld slágerek eredeti feldolgozásaival – az október 11-i előadás (Átrium Film-Színház) kedvcsináló előzetese…

19:15 A NAGY DUETT - Az Operettszínház társulatának legkülönbözőbb generációi a legkülönfélébb párosításban, máshol nem hallható dalokkal. Igazi bulihangulat – szombat esti láz – és egy kis közös tánc sztárjaink és a közönség részvételével. Fellépnek: Barkóczi Sándor, Bordás Barbara, Bori Réka, Brasch Bence, Czigány Judit, Dézsy Szabó Gábor, Faragó András, Fekete- Kovács Veronika, Fischl Mónika, Földes Tamás, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Kádár Szabolcs, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Lukács Anita, Mészáros Árpád Zsolt, Muri Enikő, Nádasi Veronika, Peller Anna, Siménfalvy Ágota, Simon Panna, Szabó Dávid, Szabó P. Szilveszter, Szentmártoni Norman, Szerényi László, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás.

Szólj hozzá!

2013.03.11. 19:01 operett hírek

Blaha Lujza életéről készült színdarab a Barátok közt sztárjával!

Címkék: Blaha Lujza

blaha.jpgA Blaha-sztori - zenés kulisszatitkok két részben címmel tartanak bemutatót a budapesti Bethlen Téri Színházban; a Blaha Lujza sorsát megidéző előadást Csomor Csilla főszereplésével szerdán láthatja először a közönség. A Bezerédi Zoltán rendezte két részes zenés összeállítást szerdán 15 órakor játsszák, emellett csütörtökön fél nyolckor is műsorra tűzik - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Darvas Ferenc és Darvas Kristóf zeneszerző, zongorista közreműködésével létrejövő előadásban a magyar színjátszás páratlan alakját, Blaha Lujzát eleveníti meg Csomor Csilla, aki a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó, Édes Rózám! című önálló estje után most a "nemzet csalogánya" bőrébe bújik. A színésznő célja, hogy a nagy előd sorsának bemutatásával maga is képviselje azt a szent küldetést, amely a magyarságtudatot erősítve a szép magyar nyelv ápolásának fontosságára irányítja a figyelmet - áll az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában. Az előadás bemutatja, honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez, hogyan szerződtette őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz. Az előadás dramaturgja Perczel Enikő, a produkció díszlet- és jelmeztervezője Árva Nóra. Csomor Csilla, a jászberényi születésű színművész a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Kerényi Imre osztályában végzett, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, később tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd átnevezése után a Pesti Magyar Színháznak.

A színművész számos prózai és zenés darabban játszott, láthattuk többek közt a Bánk bán Izidórájának szerepében, Gizellaként az István, a királyban, Titániaként Shakespeare Szentivánéji álmában. A televíziónézők a Barátok közt című magyar filmsorozatban ismerhették meg.

A Blaha sztori című előadásra jegyek már kaphatóak! Online jegyvásárláshoz kattintson ide!

Szólj hozzá!

2013.02.28. 18:58 operett hírek

Híres operettek könyvsorozat jelenik meg!

Címkék: kortárs musical új operett dolhai attila operettszínház menyasszonytánc cigányszerelem csárdáskirálynő peller károly kalocsai zsuzsa

A Kossuth Kiadó új, Híres operettek című sorozatában A Csárdáskirálynő, A cigánybáró, a Marica grófnő, a Viktória, a Menyasszonytánc és még 15 klasszikus, népszerű operett jelenik meg olyan előadók tolmácsolásában, mint Sárdy János, Házy Erzsébet, Oszvald Marika, Dolhai Attila, Frankó Tünde és Miklósa Erika. Az első kötet Kálmán Imre örökzöldjének, a Csárdáskirálynőnek és szerzőjének történetét dolgozza fel, a kiadványt szerdán mutatták be Budapesten.

A sorozat a Budapesti Operettszínházzal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), valamint a Metropol napilappal együttműködésben lát napvilágot. Kerényi Miklós Gábor, az operettszínház főigazgatója a bemutatón hangsúlyozta: az operett nem halott műfaj, egyre több fiatal fedezi fel magának, hiszen általában a szenvedélyes szerelemről szól. A zenés műfajban új alkotások is születnek, a színház következő premierje például a Tamási Áron Ördögölő Józsiásából készülő darab lesz Tolcsvay László zenéjével.

Véleménye szerint az operett hungarikumságának és sikerének egyebek között az a magyarázata, hogy sokszínű. Kálmán Imre dallamvilágában a romantikus operákra emlékeztető nagy ívű melódiák a magyaros verbunk ritmusával, a bécsi polkával egyaránt ölelkeznek.

A Kossuth Kiadó vezérigazgatója, Kocsis András Sándor elmondta: ez a 21. ilyen sorozatuk, korábban például a Világhíres zeneszerzők, a Világhíres operák címen megjelent 20-20 kötettel arattak sikert. Ezek egy külföldi széria magyar változatát képviselték, természetesen magyar művekkel kiegészítve. A Híres operettek azonban előzmény nélküli, teljesen hazai vállalkozás, amelynek főszerkesztését Kerényi Miklós Gáborra bízták. Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettese az együttműködésről kiemelte: "portalanítunk abban az értelemben, hogy minden olyan kezdeményezés mellé állunk és segítjük, ami valójában sohasem volt poros, de előítéletek tapadtak rá, mint például az operettre".

hiresoperettek-konyvsorozat.jpgEgy műfaj életben maradásának függvénye véleménye szerint, hogy keletkeznek-e új művek? A listából kitetszik, hogy a klasszikusok mellett egy-egy kortárs darab is jelen van a sorozatban, bíztatta a kiadót, hogy musical szériát is indítson. Felhívta a figyelmet a 2012. december 22-én indult Dankó Rádióra, amely mindennap sugároz a nóták és dalok mellett operett összeállításokat is. Hivatal Péter, a Metropol napilap kiadójának ügyvezetője kiemelte: a lapban az egyes kötetek megjelenésekor kivonatokat adnak közre, ezzel a zenének, az irodalomnak, a színháznak új "barátokat" szereznek. A kötetek CD-melléklettel jelennek meg, a korongon az adott műből hallhatók részletek.

A HÍRES OPERETTEK SOROZAT első kötete 2013. február 27-én jelenik meg. A sorozat könyvesboltokban nem kapható, csak az újságárusoknál, illetve megrendelhető a Kossuth Kiadónál (www.kossuth.hu) A 2013. március 30-ig előfizetők ajándéksorsoláson vesznek részt. Kisorsolásra kerül 2 db 2 személyes, egyhetes nyaralás Horvátországban,teljes ellátással a Hotel Adria Biograd na Moru jóvoltából a Biograd na Moru városában lévőHotel Adriában, valamint 5 db kétszemélyes Operettszínház – bérlet a 2013-2014 -es évadra aBudapesti Operettszínház felajánlásával.

A sorozatban megjelenő művek:
Kálmán Imre A csárdáskirálynő, Kacsoh Pongrác János vitéz, ifj.Johann Strauss A cigánybáró, Szirmai Albert Mágnás Miska, Lehár Ferenc Cigányszerelem, Kálmán Imre Marica grófnő, Fényes Szabolcs Maya, Offenbach Szép Heléna, Lehár Ferenc A mosoly országa, ifj. Johann Strauss A denevér, Jacobi Viktor Leányvásár, Szakcsi Lakatos Béla Szentivánéji álom, Huszka Jenő Bob herceg, Lehár Ferenc A víg özvegy, Zerkovitz Béla Csókos asszony, Kálmán Imre A bajadér, Eisemann Mihály Bástyasétány 77., Huszka Jenő Lili bárónő, Ábrahám Pál Viktória, Jávori Ferenc Fegya Menyasszonytánc

Szólj hozzá!

2013.01.30. 14:19 operett hírek

Nemzetközi Operett-Musicalfesztivál Budapesten az Operettszínházban!

Címkék: külföld fesztivál musical operettszínház 2013

Tizenegy rangos produkciót mutatnak be és gálaestet is rendeznek az Operettszínházban, az április 8. és 29. közötti első Nemzetközi Budapesti Operett-Musical Fesztiválon.
A nagyszabású rendezvényen berlini, bukaresti, csíkszeredai, kolozsvári és szentpétervári zenés színházak szerepelnek egy-egy előadással a Budapesti Operettszínház társulata mellett.

Szentpétervári tárgyalásairól hazatérve a színház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor elmondta az MTI-nek, hogy régen nem járt teljes orosz színházi társulat Magyarországon, így nagy várakozással tekinthet a közönség a szentpétervári Zenés Komédia Színház vendégjátéka elé. Kálmán Imre Marica grófnő című operettjével lépnek fel, az est orosz nyelvű lesz, magyar felirattal. Az oroszok egy stúdióelőadást is hoznak: Bernard Slade Jövőre, veled itt! című komédiájának musicalváltozatát Stan Daniels zenéjével. A program érdekessége, hogy ugyanezt - egyébként a repertoárján lévő - darabot a Budapesti Operettszínház társulata is eljátssza a fesztiválon. 

Különleges lesz Presgurvic Rómeó és Júlia című musicalje is, amely nemcsak a vendéglátóknak, hanem a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínháznak is az egyik sikerprodukciója. Így a fesztiválon román és magyar énekes színészek együtt elevenítik meg a szerelmesek történetét, a kétnyelvű előadást szintén feliratozzák - mondta a főigazgató. A Kolozsvári Állami Magyar Opera társulata is Kálmán Imre-művel, A cirkuszhercegnővel vesz részt a fesztiválon, a nemzetközi operavilágban is jegyzett énekesek, például Kele Brigitta, Szabó Levente alakítják a főszerepeket. A marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói Garcia Lorca Bernarda Alba háza című drámájának zenés feldolgozását mutatják be. A vendéglátó színház Pesti Broadway Stúdiójának növendékei pedig Pintér Béla Parasztoperáját adják elő. A kamaraelőadások sora egy berlini Edith Piaf-emlékesttel egészül ki. A gálaestre a berlini Komische Oper vezető művészei közül is érkeznek, előre jelezve a német színházzal most formálódó koprodukciót, amelynek rendezője a ház új ausztrál intendánsa, Barrie Kosky, karmestere pedig a szintén új főzeneigazgató, Nánási Henrik lenne. Tolcsvay László Isten pénze című musicaljére, a Csíki Játékszín előadására is felhívta a figyelmet a főigazgató. 

A hagyományteremtő eseményt támogatja a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap is, de a költségek jelentős részét saját forrásból, jegybevételekből fedezik. Kerényi Miklós Gábor szerint a magyar zenés színjátszás a főváros egyik legfőbb turisztikai vonzereje lehetne. Közép-Európában sehol sem játsszák olyan magas színvonalon a zenés műveket, és nemcsak a saját színházára gondol, hanem a versenytársakra is, mint Budapesten - hangoztatta. Készülnek egy másik Tolcsvay-alkotás, az Ördögölő Józsiás március végi ősbemutatójára is. "Új műfaj keletkezik, rockoperettnek nevezem a Tamási Áron írásán alapuló darabot, amely egyszerre szól felnőtteknek és gyerekeknek." Kerényi Miklós Gábor felidézte, hogy először 1979-ben Kecskeméten, majd 2002-ben futott neki ismét, de csak most valósulhat meg ez az elképzelése. 

A Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál előadásaira gyorsan fogynak a jegyek. Az előadásokra online vásárolhatnak jegyet az érdeklődők.Online jegyvásárláshoz kattints ide!
Erős hetek előtt állnak a színház előtt, Ukrajnában lépnek föl A csárdáskirálynővel. Nyáron nemcsak Szegeden játszik a színház - Presgurvic Elfújta a szél című musicaljét mutatják be -, hanem a Berlin melletti Wannsee Fesztiválon is. A Csárdáskirálynő tíz előadására legalább harmincezer nézőt várnak - mondta a főigazgató.

Szólj hozzá!

2012.10.04. 11:27 operett hírek

Mága Zoltán koncert 2013-ban az Arénában! Jegyek az újévi koncertre már kaphatóak!

Címkék: mága zoltán 2013

maga-zoltan-ujevi-koncert-2013-jegyek.jpg5. alkalommal ad Mága Zoltán Újévi koncertet 2013-ban, ezúttal ismét a Papp László Sportarénában. A már hagyománnyá vált újévi koncert rendezője a Budapesti Operettszínház igazgatója Kerényi Miklós Gábor lesz idén is.

A koncert fellépőinek névsorát még nem hirdették ki, de bizonyosan a Budapesti Operettszínház sztárjai is részt vesznek a gálán. Mága Zoltán jelenleg ugyanis 100 állomásos koncerttel járja az országot a Budapesti Operettszínházzal karöltve.

A 2013. január 1-én megrendezésre kerülő Mága Zoltán Újévi Aréna koncertre már árulják a jegyeket is. 

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁSHOZ KATTINSON IDE!

 

Szólj hozzá!

2012.09.27. 19:46 operett hírek

V. Kálmán Imre Emléknapok - Siófok

Címkék: napja operett

V. Kálmán Imre Emléknapok - Siófok
A zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából 2012. október 26-28. kerül megrendezésre az V. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat!

A Kálmán Imre Emléknapok 2012-es programja:

Október 26. péntek

18:30 · Fő tér · Kálmán Imre szobrának megkoszorúzása
19:00 · KIKK, színházterem: Hajmási Péter, Hajmási Pál... · Operettgála többek között a Budapesti Operettszínház művészei, az Ördöglovas Tánckar és a Váci Szimfonikus Zenekar közreműködésével
Október 27. szombat

17:00 · Teátrum kávéház
Emlékszel még...? · Zenés beszélgetés Kálmán Imre életéről, műveiről, felejthetetlen előadásokról, egykori partnerekről... · Akik emlékeznek: Kállai Bori, Medgyesi Mária és Marik Péter · A zongoránál: Bíró Attila, a Budapesti Operettszínház egykori karmestere · A házigazda: Liliom Károly

Október 28. vasárnap

19:00 · KIKK, színházterem
Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő, operett · A Turay Ida Színház vendégjátéka, Vadász Zsolt, Lukács Anita és Kállai Bori főszereplésével

Szólj hozzá!

2012.09.14. 18:22 operett hírek

A Színikritikusok díjára is jelölték a Virágos Magyarország operettet!

Vasárnap este adják át a Színikritikusok Díját, 15 kategóriában hirdetnek győztest, összesen 48 jelölt van versenyben az elismerésekért. Az idei ünnepséget a Nemzeti Színházban tartják.

Egy kategóriában már nyilvános az eredmény: a színikritikusok második alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt idén Senkálszky Endrének, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészének, Európa egyik legidősebb aktív színészének ítélték oda az elismerést. A gálaműsor este 8 órakor kezdődik, Znamenák István rendezi, az est műsorvezetője Molnár Piroska és Kocsis Pál. Kovács Márton zenei vezető irányításával alkalmi és állandó színészzenekarok lépnek fel a díjátadón: a Szakértők Zenekar, a HOPPart Társulat, a Harmadik Figyelmeztetés, a Bánfalvi Eszter Kvartett, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színész osztálya erre az estére sztárvendégekkel egészül ki, akik ismert slágereket adnak elő - közölték a szervezők az MTI-vel. A Színházi Kritikusok Céhe immár 32. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő díjat. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra, akire a legtöbb szavazat érkezik, az kapja a Színikritikusok Díját. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng. Az, hogy ki nyeri el az elismerést, csak az ünnepélyes díjátadón derül ki. Az idén három fővárosi színház előadásai és művészei egyaránt nyolc-nyolc jelölést kaptak: a kritikusok szavazatai alapján a Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház is kiemelkedő évadot zárt.

A Katona József Színház A mi osztályunk (rendező: Máté Gábor) című előadása a legjobb előadás és a legjobb rendezés kategóriában díjesélyes. A Musik, musikk, musique című produkciót a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriájában jelölték (rendező: Pelsőczy Réka). Keresztes Tamás a Woyzeck főszerepéért, Izsák Lili A filozófus jelmezeiért, Kákonyi Árpád és Matkó Tamás a Virágos Magyarország zenéjéért kapott jelölést. Tasnádi Bencét a három legígéretesebb pályakezdő közé választották, a Gondnokság című sorozat készítőit pedig különdíjra jelölték. Az Örkény Színházból a legjobb előadás kategóriájában versenyez A vihar (rendező: Bagossy László). Kerekes Éva a legjobb női főszereplő (Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai) és a legjobb női mellékszereplő (Peer Gynt) kategóriájában is díjra esélyes. A legjobb férfi főszereplők között jelölték Gálffi Lászlót (A vihar), Polgár Csabát (Peer Gynt). A Tarelkin (halála) élete című előadásból Takács Nóra Diánát mellékszereplőként, Nagy Fruzsinát jelmezeiért jelölték. Matkó Tamásnak a Peer Gynthöz írott zenéje is jelölt.

A Radnóti Színházban bemutatott Protokoll, Térey János verses regényének színpadi változata a legjobb új magyar drámák között versenyez, az előadás főszereplője, a Katona József Színház tagja, Fekete Ernő is jelölt. A Bolha a fülbe a legjobb zenés/szórakoztató előadások között jelölt. A Vágyvillamos öt jelölést kapott: a legjobb rendezés (Zsótér Sándor), a legjobb női főszereplő (Kováts Adél), a legjobb férfi mellékszereplő (Schneider Zoltán) és a legjobb díszlet (Ambrus Mária) kategóriájában, Petrik Andreát pedig legígéretesebb pályakezdőnek jelölték a kritikusok. A Nemzeti Színház öt jelölést kapott: a Hamlet a legjobb rendezés (Alföldi Róbert), a legjobb díszlet (Menczel Róbert) és a legjobb férfi mellékszereplő (Rába Roland) kategóriájában esélyes. A Náthán gyermekeit (rendező: Gigor Attila) a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások közé sorolták, Molnár Piroskát pedig A tanítónőben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplők között jelölték. Négy jelölést kapott a Pintér Béla és Társulata a Kaisers TV, Ungarn című előadásáért (rendező: Pintér Béla): a legjobb új magyar dráma, a legjobb független színházi előadás, a legjobb női mellékszereplő (Stefanovics Angéla), valamint a legjobb színházi zene (Kéménczy Antal) kategóriájában. A határon túli magyar társulatok közül három jelölésben érintett a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, a Székely Csaba írta, Sebestyén Aba rendezte Bányavirág: a legjobb új magyar dráma, a legjobb előadás és a legjobb független színházi előadás kategóriájában.

Két jelölést kapott a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Hedda Gabler (rendező: Andrei Serban) című előadásból Kézdi Imola a legjobb női főszereplők, Hatházi András a legjobb férfi mellékszereplők között versenyez. A szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című előadását (rendező: Mohácsi János) a legjobb jelmez (Remete Kriszta) és a legjobb színházi zene (Kovács Márton) kategóriáiban jelölték. A székesfehérvári Vörösmarty Színház szintén két jelölést kapott: Mohácsi János rendezése, A csárdáskirálynő avagy 1916 a legjobb zenés/szórakoztató előadások között esélyes, Lábodi Ádám pedig a legígéretesebb pályakezdők között szerepel. Jelölést kapott még a Krétakör (Krízis-trilógia), a Bárka Színház (East Balkán), a Stúdió "K" (Szamár a torony tetején), a debreceni Csokonai Színház (Scapin, a szemfényvesztő), az egri Fszt. 2. Színház, valamint Szabó György, a Trafó volt igazgatója is. A teljes lista megtekinthető a www.kritikusdíj.hu honlapon.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

2012.09.10. 09:01 operett hírek

Pesti Broadway Fesztivál 2012 - Teljes program - Budapesti Operettszínház

Címkék: ingyen musical operett dolhai attila operettszínház cigányszerelem csárdáskirálynő kalocsai zsuzsa

"A szeptember 15-i, szombat délutáni első program koprodukció a Tháliával és a vidéki teátrumokkal, ugyanis Országos Zenehíd elnevezésű programunkon a szolnoki Szigligeti Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Kassai Thália Színház legkiválóbb előadóit, valamint a Budapesti Operettszínház művészeit láthatják egy színpadon.

Az öt órai ünnepélyes megnyitót követően Marica grófnő és az Operett többi "kékvérűje" lép pódiumra - a Rebecca, az Elisabeth, a Mágnás Miska, a Lili bárónő, a Veled, Uram!, valamint a Rómeó és Júlia új beállói mutatkoznak be, s természetesen első premierünk legnagyobb slágerei is felcsendülnek. Színpadra lép Bordás Barbara, Dancs Annamari, Füredi Nikolett, Kalocsai Zsuzsa, Kapócs Zsóka, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Ágnes, Peller Anna, Siménfalvy Ágota, Szendy Szilvi, Vágó Bernadett, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Jantyik Csaba, Kerényi Miklós Máté, Kocsis Dénes, Peller Károly és Szabó P. Szilveszter.

Fél héttől az Operettszínház csapatai és olimpikon vendégeink ZeneiOlimpiáján szurkolhatnak kedvenceiknek. Rómeók, Mercutiók, Benvoliók, Szépségek és Szörnyetegek, Szilviák, Edvinek, Stázik és Bónik, szép nyári napozók, szubrettek és táncos-komikusok lesznek a versenypályán. A bemelegítést követően váltófutásban, labdajátékokban, vizes versenyszámokban, öttusában, súlyemelésben mérik össze tudásukat…

Fél nyolckor aztán új értelmet nyer a "Sztárom a párom" szinte szállóigévé vált film címe. Hogy ki, kinek a sztárja és párja, vagy párjának a sztárja lesz, arról Dancs Annamari, Fischl Mónika, Füredi Nikolett, Kékkovács Mara, Oszvald Marika, Siménfalvy Ágota, Szendy Szilvi, Vágó Bernadett, Vörös Edit, Boncsér Gergely, Brasch Bence, Dézsy Szabó Gábor, Dolhai Attila, Faragó András, Homonnay Zsolt, Kádár Szabolcs, Kocsis Dénes, Mészáros Árpád Zsolt, Peller Károly és Szabó P. Szilveszter gondoskodnak. Az Operettszínház örökifjú és fiatalabb generációi a legkülönbözőbb párosításokban kerülnek nézőink elé - a Szép nyári napból, A víg özvegyből, a Rudolfból, az Elisabethből, a Csókos asszonyból, A Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből és A Szépség és a Szörnyetegből varázsolnak igazi bulihangulatot a szombati nap végére.


Szeptember 16-án, vasárnap két órától négy óráig valódi csemegével kedveskedünk a legelszántabbaknak: a Bohém Casting kapcsán bohém castingra kerül sor a Színház előcsarnokában. Nyilvános meghallgatás lesz a közönség számára, Virág szerepére, videofelvétellel, Brasch Bence és Kelemen Dániel vezetésével. Aki kedvet érez ehhez, s vállalna szereplést akár az előadásban is, próbafelvételre jelentkezhet a broadway@operett.hu címen. Csupán néhány sort kell énekelni, melyben természetesen Marcell és Tamás alakítója segít majd.

Ezzel egy időben, a szabadtéri színpadon a PBS MIX - a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek műsora különleges meglepetésekkel várja az érdeklődőket. Három órától pedig a Musical Együttes és a Pesti Broadway Stúdió végzett növendékeinek show-ja következik, melynek címe: 50% anszamb-lé - nyomokban stúdiósokat tartalmazhat.

Négy órakor kezdődik az Operett Activity, játékos kvízműsor, a közönség bevonásával. Nézők és sztárjaink együtt mutogathatják el, írhatják körbe vagy rajzolhatják le az operett- és musical műfajának legösszetettebb kifejezéseit. Közben pedig lesz Ábrahám-show a komponista legnagyobb slágereivel, elsősorban második nagy operett-premierünkből, a Viktóriából, de a Bál a Savoyban című előadásunkból Barbara, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Kékkovács Mara, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Peller Anna, Vörös Edit, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Kökény Pál, Peller Károly, Vadász Dániel énekel majd, s persze versenyez is a legjobb activity-játékos címért...

Kora este este egy igazi különlegességre kerül sor. A blokk címe: Az ‘Én táncolnék veled'-től a ‘Hogyha kell egy tánc'-ig. Az Elisabeth nagy párosa, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter műsorában sok izgalmas produkcióra és szerepcserére is sor kerül…

Háromnegyed héttől a Ghost és az Ördögölő Józsiás apropóján a színpadon ördögök, szellemek, s más különleges lények váltják egymás - Bordás Barbara, Dancs Annamari, Nádasi Veronika, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Kocsis Dénes, Szerényi László bújnak a legkülönbözőbb bőrökbe...

S mi más is zárhatná Pesti Broadway Fesztiválunkat idén is, mint a vasárnap háromnegyed nyolckor kezdődő Retro Party, ahol ezúttal is a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek és a XXI. század diszkóslágereit szólaltatja meg Bordás Barbara, Füredi Nikolett, Janza Kata, Kékkovács Mara, Lukács Anita, Nádasi Veronika, Peller Anna, Siménfalvy Ágota, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi, Vörös Edit, Bálint Ádám, Homonnay Zsolt, Kocsis Dénes, Mészáros Árpád Zsolt, Peller Károly és Szerényi László.

Szabadtéri fesztiválunk fényét tovább fokozza, hogy ezúttal a kitartó nézőket bent is várjuk: a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek nagysikerű vizsgaelőadása, Pintér Béla - Darvas Benedek Parasztopera című műve, Földes Tamás rendezésében a Raktárszínházban tekinthető meg 15- én és 16-án este 10 órakor. Ingyenes jegyek a Pesti Broadway Fesztivál ideje alatt a Szervezési és Közönségkapcsolati Irodánkban igényelhetők.

Szólj hozzá!

2012.08.24. 12:44 operett hírek

Szegedi Szabadtéri Játékok 2013-ban is! Jegyek és szereposztás hamarosan!

Címkék: szabadtéri operett 2013

Alföldi Róbert operett rendezésével zárták a Szegedi Szabadtéri Játékokat és az évzáráskor már azonnal mindenki az új bemutatók kihirdetését várja.

Nemzetek izgalmas történelmi eseményeit és sokszínű hagyományait jelenítik meg a Dóm téri előadások 2013-ban. Amerikai polgárháborúval tarkított szerelmi sztori, kínai harcművészet a 21. század légi akrobatikájával és a magyar államalapítás kultikus rock-verziója is műsoron lesz a jövő évi Szegedi Szabadtéri Játékokon.

2013-ban a Dóm téri évad július 5-én kezdődik Jacobi Viktor Leányvásár című operettjével, mely a fesztivál saját produkciójaként kerül színre. Az idei Mágnás Miskához hasonlóan ez a darab is az álcázás komikus fordulatával operál, csakhogy itt nem szolgából lesz úr, hanem éppen ellenkezőleg. Tom Migles egy koszos csavargó bőrébe bújva nyeri el az ellenséges család lányának, a rátarti Lucy Harrisonnak kezét, akit büntetésből adnak feleségül a falu utolsó legényéhez. A darabot a bemutató után még két estén tűzi műsorra a szabadtéri.

Július 13-án Operagálán élvezhetik a Verdi- és Wagner-művek legszebb dallamait a komolyzene kedvelői. 200. évfordulóját ünnepelhetjük jövőre az olasz és a német mester születésének is, ez alkalomból csendülnek fel a legnépszerűbb melódiák a Dóm téren. Operaelőadást jövőre rendhagyó módon az újszegedi színpadon mutat be a fesztivál, előreláthatólag koprodukcióban. Vajda János Garcia Lorca művei alapján született, friss, eddig még sehol be nem mutatott operadiptichonjának mindkét darabja azonos témáról szól: az öregedő férfi és a fiatal lány szerelméről, a Don Perlimplín szomorújáték, a Don Cristóbal pedig komédia.

Magyarországi ősbemutatóval folytatódik az évad, méghozzá a 2005-ben a szabadtérin is hatalmas sikerrel bemutatott Rómeó és Júlia szerzőjének, Gerard Presgurvic-nak legújabb musicaljével. Minden idők legsikeresebb mozijává és legnépszerűbb irodalmi alkotásává kiáltották ki nemrég az Elfújta a szél című opuszt. Scarlett O'Hara története a szerelmi szál mellett élénk képet fest az amerikai polgárháborúról valamint észak és dél harcáról is. A musicalt – melyet először 2003-ban mutattak be Párizsban, nagy sikerrel – a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál. Július 26-án, 27-én, augusztus 2-án és 3-án láthatja a közönség a szenzációsnak ígérkező darabot.

Augusztus 9-én és 10-én egy különleges produkció fogadja a közönséget: a pekingi Vörös Színházból érkezik A Kung-Fu legenda című vendégjáték, mely izgalmasan ötvözi a drámai elemeket a tánccal, az akrobatikával, a lenyűgöző kínai zenével és az ősi harcművészet filozófiájával. A 2004-ben bemutatott előadást láthatták már a kanadai, amerikai, orosz és japán nézők is – Magyarországon most először kerül színre. A kanadai National Post kritikusa szerint a darab vetekszik a legjobb Broadway-produkciókkal. Az akrobatikus táncszínházi előadás főszereplője Chun Yi, aki a kung-fu templomban tanulja meg azt, hogy egész életében ellen kell állnia a kísértéseknek – amelyek persze rendre megtalálják őt –, ha Mester szeretne lenni.

Az évad zárásaként, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király nemzeti rockoperát láthatják a nézők, augusztus 16-án és 17-én. A darab szinte kihagyhatatlan a műsorból: a szegedi közönség minden évben követeli a kultuszdarabot, mely most formabontó koncepcióban és élő zenekarral kerül a Dóm tér színpadára.

Szólj hozzá!

2012.07.11. 12:55 operett hírek

Kalocsai Zsuzsa a Rómeó és Júlia musicalben lesz látható!

Címkék: musical operettszínház kalocsai zsuzsa

romeoesjuliamusicaljegyekoperettszinhaz.jpgKalocsai Zsuzsa bár musical-operett szakon végzett, mégis operett primadonnaként ismerjük. A Budapesti Operettszínház azonban új feladat elé állítja a művésznőt, ugyanis a színházból távozó Náray Erika szerepét (Dada) kapta meg a Rómeó és Júlia musicalben. A Rómeó és Júlia musical egyik legszebb dalát a Szeme tűzben ég című dalt is ő fogja énekelni.

A kihívás nagy, hiszen az operett kedvelő közönség meghódítása után most a musical rajongókat kell, hogy megnyerje a művésznő. Kalocsai Zsuzsa 2012. szeptember 19-én lesz látható először a Rómeó és Júliában. A debütáló előadásra még vannak jegyek!

Szólj hozzá!

2012.06.06. 10:21 operett hírek

Csillagok évada CD jelenik meg az új évad bemutatóinak dalaival!

Címkék: magyar bemutató operett operettszínház

2012. június 7-én jelenik meg az újságosoknál a Heti Téma, melynek mellékleteként egy meglepetés CD-t kapnak a vásárlók. A CD-n a Budapesti Operettszínház 2012/2013-as évad bemutatóinak slágerei és a már most is népszerű dalai csendülnek fel.

A CD-hez azok a rajongók is hozzájuthatnak, akik ellátogatnak Mága Zoltán júniusi koncertjére, ahol a színház sztárjai is fellépnek. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Az új évadra június 7-től lehet bérleteket vásárolni. A jelenleg futó darabokra is árulják a jegyeket. Vegyed meg jegyeid kezelési költség nélkül ide kattintva!

A CD-n a következő dalok fognak szerepelni:
1. Ghost - Így van jól (Dolhai Attila - Vágó Bernadett)
2. Marica grófnő - Szép város Kolozsvár, Marica belépője, Hej cigány (Fischl Mónika, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté, Vadász Dániel)
3. Ördöglő Józsiás - Lakodalom: Lámsza dala (Vágó Zsuzsi, Mészáros Árpád Zsolt, Csuha Lajos)
4. Veled, Uram! - Ősi joggal (Szomor György és a Budapesti Operettszínház Musical Együttese)
5. Veled, Uram! - Hej, Nyitra vára (Feke Pál)
6. Bohém Casting - Producert találtunk - kvartett, A szerelem veszekedés - kvartett ( Boncsér Gergely, Brasch Bence, Kocsis Dénes, Kelemen Dániel, Frankó Tünde, Molnár Ágnes)
7. Viktória - Ahol az ember felmászik a fára..., Nem történt semmi, Honvéd banda... ( Fischl Mónika, Szendy Szilvi, Peller Károly, Vadász Zsolt)
8. Elisabeth - Hogyha kell egy tánc (Janza Kata és Szabó P. Szilveszter)
9. Miss Saigon - Szóló szaxofon (remix) (Kerényi Miklós Máté és Dancs Annamari)
10. Rebecca - I'm an american woman (Szulák Andrea)

Szólj hozzá!

2012.05.25. 15:22 operett hírek

Kálmán Imre Nemzetközi Operett és Musical Karmesterverseny 2012

Címkék: operett operettszínház

2012-ben, Kálmán Imre születésének 130. évfordulóján megrendezésre kerül a Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny, melynek kiemelt partnere az MTVA Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A verseny célja lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére, emellett a világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, illetve a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése. Végül, de nem utolsósorban pedig nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató televíziós műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között.

 
Az elődöntők a világ nagyvárosaiban zajlanak szeptember 3-ig, többek között Moszkvában, Szentpétervárott, Graz-ban, Münchenben, Drezdában, Prágában, Pozsonyban, Kolozsváron, illetve Kína, Japán, Ausztrália és Izrael egy-egy nagyvárosában. A magyarországi elődöntőre pedig Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon kerül sor, szeptember elején.


A középdöntőnek, amit a közszolgálati televízió rögzít majd, a Budapesti Operettszínház ad otthont szeptember 21-én és 22-én. A felvétel négy részben lesz látható a képernyőn.A sorozat záróeseményére, a döntőre szintén a Budapesti Operettszínházban kerül sor 2012. október 27-én, a Magyar Operett Napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából. Az eseményt a magyar közszolgálati televízió közvetíti.A versenyre a jelentkezési határidő 2012. augusztus 15., feltételei pedig:• felsőfokú zeneművészeti diploma vagy folyamatban lévő felsőfokú zeneművészeti tanulmányok (a diploma fénymásolatát vagy iskolalátogatási igazolást kérjük bemutatni);


• részletes szakmai életrajz;


• fotó;


• jelentkezési lap hibátlan kitöltése.A versenyre az 1973. január 1. után születettek jelentkezhetnek, Magyarországról a

budapest@kalmanconductingcomp.com címen.

 

A megmérettetés anyagául az operett- és musical-irodalom ismert dalai szolgálnak. Az elődöntőben két számot kell dirigálni. A középdöntőben, melyen 12 versenyző szerepel majd, mindenkinek kötelező egy szóló, egy duett, valamint egy finálé vagy tutti szám vezénylése a hivatalos honlapon már meghirdetett listából, sorshozús alapján.A döntőn öt fő vesz részt, mindegyikük feladata lesz négy dal vezénylése szólistákkal, énekkarral, balettkarral és zenekarral.A versenyzőket öttagú nemzetközi szakemberekből álló zsűri fogja értékelni. Az első helyezett 6000 eurót, a második 3000 eurót, a harmadik pedig 2000 eurót vihet haza. A pénzdíjakon kívül egyéb elismeréseket is kiosztanak majd a döntőn, 1000 eurós közönségdíjat, az MTVA, Budapest főváros, a Hungarikum Szövetség, a zenekar és a szólisták, valamint Kálmán Imre lányának, Kálmán Yvonne-nak különdíját, illetve értékes tárgyjutalmakat.A versenyről minden információ megtalálható a kalmanconductingcomp.com oldalon.

Szólj hozzá!

2012.05.22. 11:18 operett hírek

Nem lesz operettfalu 2012-ben?

Címkék: operett

Veszélybe került az idei Operettfalu megrendezése, hiszen az eddigi fő támogató, a Csongrád Megyei Önkormányzat nem tudja már a mecénás szerepét vállalni. A megyei önkormányzatok hatáskörének csökkentésével és az azzal járó forráselvonások miatt ugyanis a korábbi pénzösszeg töredékéből gazdálkodhat, ebből pedig nem futja a rendezvény kiemelt támogatására.

– Eddig másfél millió forintot kaptuk a megyétől, ami nagyon sokat számított a költségvetésünkben – mondta Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. – Gyakorlatilag ezenkívül csupán kisebb összegű felajánlásokat kaptunk, ezekből, illetve a legjobb ülőhelyek támogató kártyás értékesítésével hoztuk össze évek óta a megrendezéshez minimálisan szükséges

Mint ismeretes, a kübekházi Operettfalu ingyenes, ugyanakkor rendkívül színvonalas rendezvény, amely a megye egyik legvonzóbb programja minden évben. A művészek utaztatása, a fénytechnika, a nézőtéri asztalbérlés mind-mind rendkívül költségessé teszi a megrendezést, a polgármester azonban nem szeretné alább adni. Éppen ezért most igyekszik új támogatókat találni.

– Mondhatnám, hogy már megszoktuk ezt a helyzetet, hiszen a 10. jubileumi Operettfalut is hasonló módon fenyegette a pénztelenség. Akkor felhívást tettünk közzé „Mentsük meg az operettfalut!" címmel – most is megtesszük ezt – mondta Molnár. Leveleket küld azoknak, akik a korábbi években kérték, hogy értesítsék őket a legfrissebb hírekről. – Annak idején ezer forintonként szedtük össze a szükséges összeget. Ha kell, most is megismételjük a csodát.

Forrás: delmagyar.hu

Szólj hozzá!

2012.05.15. 15:43 operett hírek

100 állomásos koncertezésre készül Mága Zoltán a Budapesti Operettszínházzal! Jegyek itt!

Címkék: dolhai attila operettszínház mága zoltán

Mága Zoltán és a Budapesti Operettszínház

100 koncert a magyar zenei kultúráért
HEGEDŰVARÁZS
A Hegedűvarázs címmel útjára induló, három éven át 100 helyszínen zajló koncertsorozat méltó módon állít emléket a műsorban felcsendülő kiváló magyar zeneszerzőknek, és méltó módon mutatja be hazánkat, a magyar kultúra egyetemességét, és hirdeti országunk sokszínűségét, szépségét. 
 

2012. június 16-án indul a koncertezés a Budapesti Operettszínház és Mága Zoltán hegedűművész közös produkciójaként. Első koncertjük a SYMA Csarnokban tartják, ahova 8000 nézőt várnak! Jegyek itt!A 2009-es koncertsorozat tapasztalatai, sikerei alapján Mága Zoltán egy új missziót kíván útjára indítani. Egy még szélesebb összefogáson alapulva most a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért, ápolásáért hirdet újabb 100 állomásos koncertsorozatot, de ezúttal nem templomokban, hanem színházakban, sportcsarnokokban, művelődési házakban és szabadtéri rendezvényeken.
Célja, hogy legalább negyedmillió embert varázsoljon el a koncertek alkalmával, és minden korosztály megtalálja, megismerje és megtapasztalja a klasszikus-, a könnyű-, és a népzene szépségét, ez által a magyar zenei kultúra egyetemességét. A leghíresebb magyar zeneszerzők, így Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán ismert és kevésbé ismert művei mellett Weiner Leó, Hubay Jenő, Reményi Ede, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, de Szakcsi Lakatos Béla, Szörényi Levente, Kocsák Tibor művei is felcsendülnek majd.

A gálaműsorokban az 50 fős Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretével a Budapesti Operettszínház legkiválóbb művészei; Szulák Andrea, Janza Kata, Frankó Tünde, Kiss B. Atilla, Dolhai Attila, Fischl Mónika Vadász Dániel, Kerényi Miklós Máté és Dancs Annamária is állandó szereplők lesznek, valamint a műsorban közreműködik a társulat balettkara. A rendezvény sikeréről a Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor (KERO) rendező gondoskodik. A produkció színvonalát, hangulatát és pompáját külön megtervezett díszletek, kosztümök, a színpadi fény- és hangtechnika emeli és biztosítja, amely összhangban van a műsor zenei ízlésével. Így a három órás koncert alatt az új generációtól kezdve az idősebb korosztály is megismerheti, megszeretheti a különböző műfajokon keresztül a magyar szerzők és előadók műveit. 


Egy újabb összefogás, egy újabb kapocs csak tovább erősítheti az emberek közti szeretetet, kölcsönös bizalmat, amelyre nagy szükség van globalizálódó világunkban, ahol az igazi emberi érték egyre hátrább szorul. Ez a kezdeményezés nem csak a szűkebb és tágabb közösségek, városok kulturális életét, hanem gazdasági erejét is fellendíthetik.

Ezeken a rendezvényeken kapcsoltok születhetnek, ismeretségek kötődnek, megismerhetik a koncerteknek otthont adó városokat, vezetőiket, azokat az embereket, akik a jövőt biztosítják és teremtik meg gyermekeink számára.

Mindez, csak közös összefogással valósulhat meg, ugyanúgy, mint a 2009-ben útjára indított, és sikerrel zárult 100 templomi koncertsorozat.

A most elinduló misszió első állomása június 16-án lesz a budapesti Syma csarnokban, ahová mintegy 8000 nézőt várnak. Legyen Ön is részese ennek a történelmi pillanatnak, és támogatója az újabb, határokon átívelő összefogásnak!

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA!

Szólj hozzá!

2012.05.09. 16:25 operett hírek

Eldőlt a Budapesti Operettszínház sorsa!

Címkék: operettszínház

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, hogy a teátrum az előadóművészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben "nemzeti" minősítést kaphasson - erről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A szerződés jóváhagyásáról és megkötéséről szóló határozati javaslatot 30 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A Csomós Miklós főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés emlékeztet arra, hogy az előadóművészeti törvény módosításával jövőre életbe lépő új finanszírozási rendszerben a kiemelt és nemzeti minősítéssel rendelkező előadóművészeti szervezetek lesznek jogosultak központi költségvetési támogatásra, a többiek pályázat útján igényelhetnek állami támogatást.

A Fővárosi Önkormányzat a fenntartásában lévő előadóművészeti szervezetek közül a Budapesti Operettszínház esetében kérelmezett "nemzeti" minősítést. Ennek előfeltétele az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, amely nem jelenti a fenntartói státusz változását. Mint felidézik, korábban Réthelyi Miklós leköszönő kulturális miniszter írásban fejezte ki szándékát a közszolgáltatási szerződés megkötésére, és a minősítési kérelmeket tárgyaló ülésén a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács is javasolta az Operettszínház "nemzeti" kategóriába sorolását.

A közszolgáltatási szerződésben - amelyhez a fenntartó Fővárosi Önkormányzat képviselőjének aláírása is szükséges - az Operettszínház vállalja többek között a klasszikus operettjátszás hagyományainak ápolását, magyar szerzők műveinek játszását, ezen belül a kortárs művek bemutatását, valamint hogy kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági produkciók bemutatására, illetve a független és határon túli magyar társulatok vendégjátékaira. Az előterjesztéshez mellékelt szerződés értelmében az Operettszínháznak évadonként legalább 450 előadást kell tartania, és legalább 300 ezer fős fizető nézőszámot kell elérnie. A teátrum vállalja, hogy előadásainak 40 százalékában - a gyermek- és ifjúsági előadásokat leszámítva - klasszikus operetteket, 70 százalékában magyar szerzők műveit játssza. Évadonként legalább négy klasszikus magyar operettet folyamatosan műsoron tart, legalább egy új, magyar zenés művet bemutat, és legalább két, különböző korosztálynak szóló gyermek- és ifjúsági produkciót kínál a közönségnek, valamint legalább egy saját vagy koprodukcióban készülő operabemutatót tart. Az Operettszínház évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadóművészeti fesztivált szervez vagy bonyolít le, legalább 5 tájelőadást tart és részt vesz legalább egy hazai előadóművészeti fesztiválon. A minisztérium vállalja, hogy az Operettszínháznak művészeti és működési támogatást nyújt, amely a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot illeti meg. A tárca által nyújtható támogatás mértékét, ütemezését a mindenkori költségvetési törvény határozza meg.

A szerződés határozott időre, az Operettszínház 2013-ra vonatkozóan nemzeti előadóművészeti szervezetté történő minősítését követően 2015. december 31-ig szól. Az állammal kötött megállapodás az Operettszínház művészeti tevékenységének, a magyar nemzeti kulturális identitás és a hagyományok őrzésében játszott szerepének elismerése. A több évre vállalt állami finanszírozási kötelezettség pedig kiemelt és kiegyensúlyozott működést garantál a jövőben a teátrumnak - hangsúlyozza az előterjesztés. Forrás: MTI

Szólj hozzá!

2012.05.07. 17:53 operett hírek

Virágos Magyarországot operett?

Címkék: magyar bemutató operett

Műfajilag nehéz meghatározni a Virágos Magyarországot: nagyoperettnek mondja a színlap, bár inkább olyan, mint egy ötvenes évekbeli szocialista kurzusoperett jelenre adaptált paródiája. (Jegyek itt!)

Ebben a műben, illetve a Katona József Színház-beli előadásban egyszerre sűrül a hagyományos bécsi operett a szerelemmel, a primadonna-bonviván és a szubrett-táncos komikus párossal - és kortárs magyar jelenünk részben politikai töltetű verbális attribútumaival. Sajátosan rétegződik benne egymásra a polgári operettkonvenció és a társadalmi dráma, ugyanakkor valami mellett kívánja letetetni a nézői voksot - pontosan úgy, mint a hosszú elméleti viták után létrejött szovjet operettek - merítve nagyszerűnek semmiképp nem mondható jelenünk valóságos eseményeiből, aktuálpolitikai lózungjaiból. (Hiába, a Kulturkampf rendszersemleges.) S ezzel létrejön egy ideo- és intertextuális, azaz a külvilágra és a műfaj hagyományaira is reflektáló, ám az ironikus-szatirikus alapállás miatt mindezeket többszörösen zárójelbe tevő, szórakoztató darab és előadás.

Virágos Magyarország - Ötvös András, Ónodi Eszter -  Katona József Színház (fotó: Dömölky Dániel)
Galéria megnyitása

Virágos Magyarország - előadásfotók

Általánosságban kijelenthetjük, az operettek mindegyike - sarjadjon vígoperából vagy népszínműből - kivétel nélkül a szerelemről szól, és nagy részük a korabeli jelenben játszódik. Első látásra azt mondhatnánk, amit a színpadon látunk, az a valóság némiképp idealizált mása. Közelebbről megnézve azonban az a réteg lehámlik, mögötte/alatta pedig minden esetben ott marad az aktuális időszakot érintő keserűség, még akkor is, ha - jóllehet az operett a valóságnak nem tükörképét, hanem annak egyfajta színházi korrektúráját adta, és nem lépett fel realista igénnyel - kizárólag szórakoztatási céllal működött.

Kezdetben. Párizsban, Angliában, Bécsben, Pesten, helyszíntől függetlenül. De aztán jött a szovjet operett.

Zsdanov szocialista realizmusának színpadi adaptációja szerint a cselekmény középpontjában az osztályharc áll, melyben az ellenséget - a régi rendszer híveit - kompromisszumoktól mentesen és kérlelhetetlenül le kell győzni. Az új típusú operettet könnyű, népszerű vígoperaként pozicionálták, amelyben - természetesen - párbeszédes részletek váltakoznak egyszerűbb, a "mindennap életközelségében megszólaló" zenei formákkal. Az "eleven vígjátéki cselekmény" mellett azonban kellett lennie "egy magasabb szintű eszmeiségnek, s a szellemességnek nem volt szabad elfeledtetnie az élet sokrétűségét, s azt a sok szálat, amiből az emberi szellem, az emberi lélek összefonódik. [...] Történeteik, librettóik sosem játszódnak légüres térben: hátterük mindig a történeti, társadalmi valóság. Zenéjük nem engedmény az olcsóbb ízléssel szemben, ellenkezőleg: muzsikájuk magas színvonalra emeli az operett műfajt. Humoruk nem üres szellemeskedés, hanem mélyről jövő, őszinte nevetés." (Gál György Sándor-Somogyi Vilmos: Operettek könyve alapján) A cél és a funkció: a "kitalált hagyomány" meghonosítása mindenáron (a fogalmat Eric J. Hobsbawm után használja Heltai Gyöngyi), a propaganda, az ellenség legyőzése a színpadon és a hétköznapokban egyaránt, egy új világ építése.

Természetesen az operett újrapozícionálása a magyar színpadot sem kerülte el. Új formák kellettek. A műfajt 1945 után a régi rendszer, a megvetett szórakoztatóipar maradványának tartották, ha kellett, a népi-urbánus ellentét alapjára helyezkedve utasították vissza, tartották kozmopolitának, értéktelennek, károsnak. De bármennyire is szerették volna a rendszernek - s nem a színházi korszerűségnek - megfelelő tartalommal megtölteni, a közönség nem volt vevő az ideológiai alapokon álló színpadi "kitalált hagyományra". S míg az operett bécsi arany- és ezüstkora meg a két háború közti pesti szerzők darabjai túlélték a rendszereket, a műfaj sematikus szovjet és magyar termékei hivatkozások szintjén maradtak meg. Közülük a legismertebb azÁllami áruház, ami egyrészt az ezerszer ismételt filmadaptációnak, másrészt Ascher Tamás 1976-os kaposvári, erős ideológiakritikai jelleggel, a szocialista realizmus paródiájaként megrendezett előadásának köszönhető.

És ezzel el is értünk napjaink Virágos Magyarországához.

Mert aki ezt az ajánlót elolvassa: "Ma este egész Magyarország Tunyándra, egy kis alföldi falucskára figyel, hiszen itt ér véget a nagyszabású ünnepségsorozat, a SZÍVÜNK (Szent István Vándorünnep Nemzeti Kincseinkből). Nyulassy Viola helybéli virágkötőt egy csodálatos virágszobor megalkotására kérték fel a záróünnepség alkalmából, melyre visszatér szülőfalujába Szigeti Jácint is, Viola egykori szerelme, jelenlegi vidékfelemelési kormánybiztos. Hamarosan kiderül, hogy Tunyándon semmi sem a tervek szerint megy, ám összefogással végül sikeresen győzedelmeskedik az igazság, és minden hű szív megleli párját. A magyaros dallamok, a megható és tanulságos történet, az operett csillogó világa minden magyar keblet megdobogtat. Könnyes szemekkel, arcunkon mosollyal fogunk felkelni székeinkből a három felvonásnyi felhőtlen szórakozás után", vagy olvasatlanul is a Katona József Színházat - helyszínként a Kamrát - választja, hogy egy három felvonásos operettet megtekintsen, minden bizonnyal tudatosan teszi.

Virágos Magyarország - Rajkai Zoltán, Bodnár Erika, Borbély Alexandra, Elek Ferenc -  Katona József Színház (fotó: Dömölky Dániel)
Galéria megnyitása

Virágos Magyarország - előadásfotók

Amit kap, az a pofátlan műfajismeretről tanúskodik. Mert ki lehet pipálni a kellékeket. A leeresztett előfüggönnyel játszott nyitányt: szép festett népszínműfüggöny, belőle azonban igazi virág nő ki, a távolban idilli falu, az előtérben a zsíros anyaföld, amit a városi persze csak dzsuvának nevez, a patakból pedig, színpadi csoda!, igazi víz fakad. Az operettlépcsőt, ami a legkultúrházibb kultúrházi lépcső, három foka van, de akkor is lépcső. Van itt városi és vidéki ellentét, s végül persze a legvérmesebb városi is coming outol. Aír a hegedű, ha kell, és a  közmunkás, botolóból könnyedén törzsi, félig vagy tán egészen katonai lépésekre váltó tánckar sem hiányzik. Azaz mindennek van egy elsődleges, egy másodlagos, helyenként még többedleges olvasata, ami a színészi játékban egyszerre jelenti a tradicionális stilizáltságot, a minden szerep igazságát kibontó realistát, a minuciózusan adagolt távolságtartó iróniát. 

Könnyen elcsúszhattak volna az olcsó paródia irányába, pláne, ha egy SZÍVÜNK-féle rendezvény köré építik a cselekményt, ahol a falu fő attrakciója egy virágból kirakott korona. (Csodálatos ez a metafora, hiszen a recenzens amúgy a minden év 'gusztushuszadikán Debrecenben kicsúcsosodó virágkarnevált szimplán az ízléstelenség az a fölöslegesség iskolapéldájának tartja, mióta az eszét tudja.) Lenne. Ha a szerződés ellenére a téeszelnök fiából lett vállalkozó leszállítaná azokat. De nem szállítja le, mert eltűntek a virágok. A cselekmény egyik szála ennek a lopásnak a felderítése.

A másik a szerelem, ebből viszont több is van.

Szerelmi bánatában Hollandiáig menekült, majd onnan falujába hazatért virágkötő bajnok primadonnánkat, Nyulassy Violát - valami hamvas rózsaszín mindig van rajta, hiszen ő maga a romlatlan, tiszta, naiv, dolgos vidéki lány - Ónodi Eszter jelenetről jelenetre eltaláltan hol melodrámaian szenvedve, hol "az úttörő ahol tud, segít" buzgalmával, hol egy partizánlány ellenállásával és bátorságával adja. A bonviván, Szigeti Jácint vidékfejlesztési kormánybiztos szerepében Ötvös András csodálatosan puffogtat olcsó közhellyé degradált irodalmi idézeteket, magától értetődő öntudattal vágja rá a "természetesen"-t a "Futballozol még?" kérdésre, a lobbi a hobbija, de elszorul a szíve, mikor szülőfalujára rápillant, és mind lokálpatriótaként,  mind politikusként öntudattal - és  biankó törvényjavaslat megfelelő kitöltetésével - segíti nemzetét e helyzetben, hiszen "nincs semmi, amit ne a korona adott volna". Ő az, aki a Tunyádért és a Viola szívéért játszott meccset is megnyeri.

Kovács Rózsi néptáncoktató párja Drevenka Norbert személyi asszisztens. (A nevekben rejlő játék különösen jól sikerült.) A magát helyén tudó, józanul praktikus - fitneszfelsőt és minire szabott magyarszoknyát meg rámás csizmát viselő - szubrett és az okostelefonjból élő, divatosan szűkra szabott nadrágos műmájer karrierista táncos komikus. Furcsa páros lenne, ha nem Pálmai Annától és Tasnádi Bence e.h-tól látnánk. Jó ritmusban poentíroznak, látszik, hogy kedvvel, fölényesség nélküli magabiztossággal, fanyar humorral játszanak, Tasnádi Bencénél pedig - már nem először - fel lehet fedezni nem kevés öniróniát.

 

Korunk primadonnájának, tehát sztárnak aspirálna Bölcső Nikoletta, a darab főgonoszának egyáltalán nem gonosz lánya, akiben kezdetben reménytelenül szerelmes a helyi Forrest Gump, Nyulassy Pisti, de mivel operettről van szó, természetesen happy end a vége. A tehetségkutató tévés karaokeműsorokból jól ismert aspiránsokat, akiknek ereiben a Kárpát-medencei népek kétezer éves keveredését meghazudtolóan árenbí- és soulvér csörgedez, s ezért bármilyen hangsort csakis agyonfrazírozva énekelni tudó tizenévesek prototípusát jól hozza Borbély Alexandra e.h. - és ahogy a piros felső, zöld leggings és cipő között csípőtájra kötött címeres fehér vásznat hordja! -, Kocsis Gergely pedig remek ritmusban reagál mindent takkra lekésve.

 

 

Bodnár Erika, aki kap egy, A vén budai hársfákat idéző nosztalgikus dalt, és ezt egy hintán énekli, az operett és a falu nagyasszonyát, Nyulassyné Ibolyát, a régi rendszerben deklasszálódott, foglalkozásában csupa kompromisszum polgármestert alakítja. Elek Ferenc ifj. Bölcső Sándora annyira sztereotíp módon gonosz, mint az ötvenes évek feketézői, de nála a szerelmi féltékenység - Viola nemet mond neki - a fő motiváció. Meg persze az anyagi haszonszerzés. Igaz, korunk hőse nélkül éhen halna a falu: a privatizált téesz melegházaiban dolgoznak a népek, a közmunkások meg hozzá járnak maszekolni. Szintén korunk hőse Hajmási - kihangsúlyozottan B.! - Péter polgárőr, hátán turullal, övén tarsolylemezes táskával. Rajkai Zoltánismerőssé teszi ez az ostoba helyi humorheroldot, aki még nem agresszív, mert lám, virágot visz szíve - hiába - vágyottjának, ám félelmetes, mivel az élet bonyolult kérdéseire adott bonyolult válaszokat nem érti, csak a fekete és a fehér mentén tud kiigazodni, hát bármire rávehető lenne, vinné a csordaszellem bármilyen irányba.

 

 

 

Virágos Magyarország - Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Ónodi Eszter, Borbély Alexandra -  Katona József Színház (fotó: Dömölky Dániel)
Galéria megnyitása

Virágos Magyarország - előadásfotók

És az említett összes színész, ha épp nem az említett karaktereket játsszák, hát közmunkást alakítanak. A karból ezt a legkitűnőbben Elek Ferenc teszi, aki egy szemüveges, ridikülös, otthonkás, látszatra bölcs Pató Pál-rokon nénit alakít.

Ami csöppnyi operett-Magyarországunk híreinek egy boldog és működő országról szóló - konstruált - valóságát, illetve a kabarék legrosszabb jeleneteibe illően visszanyaló fagyikat illeti, Kovács Dániel rendező, díszlettervező és író, Vinnai András szintén író, Máthé Zsolt dalszövegíró, Matkó Tamás és Kákonyi Árpádzeneszerzők - utóbbi zongorán közreműködik is az előadásban -, a dramaturgi munkaközösség - Radnai AnnamáriaSzabó-Székely Ármin e.h., Boronkay Soma e.h. - és az előadók pengeélen táncolnak: nem lehetnek röhejesek, nem lehetnek didaktikusak, a záró- és idézőjelek nem látszódhatnak, és legfőképp nem értékelhetik le a műfajt, no meg a szakmájukat.

Ellentétben sok magát profinak nevező haknistával.

Forrs: fidelio.hu

Szólj hozzá!

2012.04.28. 10:43 operett hírek

Kiállítás nyílt a 100 éve született Fényes Szabolcs emlékére!

Címkék: operett operettszínház

 

 

 

 

 

 

 

 

A 100 éve született Fényes Szabolcs zeneszerző emlékére nyílt kiállítás pénteken a Budapesti Operettszínház előcsarnokában. A komponista emléke előtt pénteken és szombaton gálaműsorral is tiszteleg a színház.

Zseniális zongorista volt és a "legfiatalabb ember", akivel szerencsém volt 1983-ban, 71 évesen dolgozni - mondta a kiállítás megnyitóján Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Felidézte, hogy Fényes Szabolcs háromszor igazgatta a Nagymező utcai teátrumot, 1942-ben, 1949-ben és 1957-ben - kívül-belül ismerte a műfajt. Hozzátette: Fényes Szabolcs először 1935-ben állt a világhír kapujában, akkor Berlinben tervezték a Maya premierjét, de a librettista Harmath Imre és a kiszemelt primadonna, Alpár Gitta származása miatt ebből semmi sem lett. A zeneszerző Mayáját kirobbanó sikerrel 1931-ben már bemutatták Budapesten, a főszerepben Honthy Hannával. 
Másodszor a világhírű tenorista, Mario Lanza fedezte fel a nagyvilág számára Fényes Szabolcsot, már közel álltak a megállapodáshoz, amikor az énekes váratlanul meghalt.

A Budapesti Operettszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös kiállításán plakátok, fotográfiák, partitúrák címlapjai láthatók. Nemcsak Honthy Hanna, Felföldi Anikó, Galambos Erzsi és más neves operettprimadonnák sora játszott olyan zenés darabokban szívesen, amelyeknek muzsikáját Fényes Szabolcs írta, hanem Tolnay Klárihoz és Básti Lajoshoz hasonló színészóriások is. 

A kiállítás megnyitója előtt pályatársak, például Körmendi Vilmos, Kállai István emlékeztek a zeneszerzőre, felvételről Makk Károly, Bacsó Péter beszélt a filmzeneszerzőként is jelentős Fényes Szabolcsról. Fényes Szabolcs 1986. október 12-én hunyt el. Halála után díjat neveztek el róla, amelyet a könnyűzene legkiválóbbjai kapnak meg minden évben, immár 15. alkalommal. A Fényes Szabolcs Alapítvány kuratóriuma 2012-ben az alapítvány díját egyhangú döntéssel Kerényi Miklós Gábor főigazgató-rendezőnek ítélte. A díjat péntek az esti gálaműsor után vette át a jutalmazott. Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

2012.04.27. 12:10 operett hírek

Operett Csillagok Éjszakája 2012 - Jegyek és infók itt!

2012. augusztus 2-án Budapesten a Vajdahunyadvárban rendezik meg az Operett Csillagok Éjszakáját! Az Operett Csillagok Éjszakája 2012 sztárvendége Szulák Andrea lesz, akit mostanság operett szerepekben is láthat a közönség. Andrea áprilisban debütált Tatabányán a Régi nyár című operettben is.

Az Operett Csillagok Éjszakáján közreműködik a HungarOperett koncertzenekara, tánckara és szólistái
 
Művészeti vezető: Kollár Péter Erik 
Vezényel: Berki Sándor
 
A rendezvényre már árulják a jegyeket, a jegyár egységesen 3500 Ft. Jegyvásárláshoz kattintson ide!
 
 

Szólj hozzá!

2012.04.24. 15:45 operett hírek

Három operettet is bemutat a 2012/2013-as évadban a Budapesti Operettszínház!

Címkék: operett operettszínház

A Budapesti Operettszínház 2012/2013-as évadtervét már a közönséggel is ismertette.  

Az Elisabeth musical, a Ghost musical és a Bohém Casting című rockosított opera mellett három operettet is bemutatnak. A 2011/2012-es évad elmaradt bemutatója a Marica grófnő nagyoperett lesz az egyik bemutató, amit nem először állítanak színpadra. Jön két új operett is, hiszen bemutatják a Viktória című operettet, valamint egy folk-operettet az Ördögölő Jozsiást.

Az előadásokra hamarosan megkezdik a bérletárusítást is. A bérletárusítás megkezdésekor tudunk meg körübelüli bemutató dátumokat is.

 

Szólj hozzá!

2012.04.22. 12:00 operett hírek

Puzsér szerint a nyugdíjasok is okozói a sátáni operett túlélésének!

Címkék: operett

Puzsér Róbert kritikus nevét az egész ország ismeri, amióta a Csillag születikben feltűnt mint zsűritag. Sajátos stílusa és egyedi látásmódja mellett senki nem tud elmenni szótlanul. A Csillag születik adásaiban a jelentkezők folyamatosan kiborítják, és úgy tűnik bizonyos műfajok megjelenése a műsorban különösen irritálja Róbertet. 

Az operettekről a blogján írta le véleményét, ami elég szélsőséges nézőpontot tükröz. Puzsér Róbert nem kímélte az operetteket látogató közönséget sem, hiszen őket is kritizálta, sőt Róbert szerint az operett jelenlegi popularitása "részben az irreálisan magas nyugdíjnak is betudható". Blogján kitér a magyar nótákra és azok tartalmára is, végül az operettet és a magyar nótát is sátáni műfajnak nevezi. Puzsér Róbert blogbejegyzését ide kattintva olvashatod el!

Forrás: Operettinfo.hu

Szólj hozzá!

2012.04.21. 12:07 operett hírek

Budapesti Nyári Fesztivál 2012 - Bál a Savoyban és A szerencsés flótás operettekkel! Jegyek itt!

Címkék: szabadtéri operett

2012-ben is vegyes kínálattal várja a közönséget a Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, sőt idén új játszóhellyel bővült a Budapesti Nyári Fesztivál. A Margitszigeten más meglepetés is várja a közönséget, ugyanis megnyitják a látogatók előtt a Margitszigeti Víztornyot is.

A nyári előadások közül kiemelt figyelmet kap az egyik új musical-opera bemutató. A 2012-es Budapesti Nyári Fesztivál július 13-i ősbemutatója a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban jön létre. A darab az újabb történelmi kutatásokat veszi figyelembe, és nem a vérfürdők hősnőjét, hanem az emancipált, a birtokaival jól gazdálkodó csejtei várúrnőt, egy másféle Báthory Erzsébetet mutat be. Bagó Bertalan rendező szerint Báthory Erzsébet koncepciós per áldozata volt, ezt domborítja ki Miklós Tibor szövegkönyve. A zeneileg a musical és az opera határán mozgó szerzemény Szomor György munkája, amit Pejtsik Péter hangszerel operazenekarra.

A fesztivál június elejétől szeptember elejéig tart, de "elő bemutatóként" már május 2-án megnyílik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bejáratánál, ahol egész nyáro

n kiállítások várják a közönséget - hangzott el a programokat beharangozó sajtótájékoztatón. Csomós Miklós, főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: Budapest pénzügyi helyzete feszített, de megoldották a fő nehézségeket, mert fontosnak tartják, hogy a folyamatosság a kulturális téren megmaradjon.

A Budafoki Dohnányi ZenekarFilMharmónikusok című filmzene koncertjével kezdődnek a szigeti programok, A hét mesterlövésztől A tenkes kapitányáig híres filmek népszerű dallamai hangzanak el szimfonikus feldolgozásban - mondta el a Szabad Tér Színház ügyvezetője, Bán Teodóra. A Szentivánéji tüzek és szerelmek című műsor a Múzeumok nyári éjszakájának programjához csatlakozik. Egy pop musicalt (Érinthetetlenek musical) mutatnak be június 28-án, amelyben Crasht, a maffiafőnököt Egyházi Géza alakítja, további szerepekben pedig Magyar Bálint, Andrádi Zsanett és Trokán Anna láthatóak. A Zorba című b

alett Theodorakisz zenéjére készült, Keveházi Gábor koreográfiájával. A korábbi, operaházi táncjátékot a szigeten újítják fel. John Landis amerikai rendező 1980-ban bemutatott zenés filmvígjátékának, a Blues Brothersnek a főszereplőit Feke Pál és Serbán Attila egy koncert-show keretében kelti új életre. Puccini utolsó műve, a Turandot lesz az egyetlen opera a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, augusztus 12-én. A Margitszigeten Szentpéteri Csilla koncertjével zárják a fesztivált, de a Városmajorban még szeptember elejéig lesznek előadások. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásaira ide kattintva vásárolhat jegyet!

A Városmajori Szabadtéri Színpadon jóval gazdagabb választék várja a közönséget. Lesz operett, musical, komédia, koncertek és gyerek előadás is a repertoáron. Szabó Magda Abigél című könyvének színpadi verziója június 8-tól lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Ábrahám Pál híres revü operettje, a Bál a Savoyban ugyancsak a Városmajorban kerül színre. Warren Adler A Rózsák háborúja című fekete komédiájának magyarországi bemutatójában Détár Enikő és Rékasi Károly lép színre. Emellett lesz még PaDöDő koncert és Rákász Gergely is koncertet ad. A szerencsés flótás - Békeffy, Szenes és Fényes Szabolcs operett darabja - után hátborzongatással zárul Bán Teodóra fesztiválprogramja: a VAMP, a vámpírmusical zeneszerzője Jake Perrine, a zenés játékot Lőrincz Levente állítja színpadra. A

 Városmajori Szabadtéri Színház előadásair ide kattintva vásárolhat jegyeket!

Forrás: Musicalinfo

 

Szólj hozzá!

2012.04.21. 10:14 operett hírek

150 éves a magyar operett!

Százötven éve, 1862. április 21-én indult hódító útjára a magyar operett: a Budai Népszínházban színre került az első magyar szerzők által jegyzett operett, Allaga Géza és Bényei István A szerelmes kántor című egyfelvonásos daljátéka.
 
Az új műfaj meghódította a Monarchiát
Az operett első igazi mestere a német születésű francia Jacques Offenbach, a "Champs-Élysées Mozartja" volt. A műfaj gyorsan meghódította az Osztrák-Magyar Monarchiát, de közben át is formálódott: a soknemzetiségű birodalom népeinek zenéjéből és táncaiból - valcer, polka, mazurka, csárdás, verbunkos és cigányzene - merített, a táncbetétekben a francia kánkánt a keringő váltotta fel. Magyarországon a népszínművek hatása is jelentős volt. A bécsi operett legnagyobb alakja ifjabb Johann Strauss, aki olyan örökzöld darabokat komponált, mint A cigánybáró és A denevér.
        
"A szerelmes kántor címmel"
Magyar nyelven először 1860. szeptember 22-én játszottak operettet, Offenbach Eljegyzés lámpafénynél című művét. Két évvel később megszületett az első magyar operett is: A szerelmes kántor zenéjét Allaga Géza komponálta, a librettót Bényei István jegyezte. Bár az ítészek a Budai Népszínház 1862. április 21-i premierjét csak "úttörő kísérletnek" minősítették, a darabból a Szeretlek én egyetlen virágom című dal népszerűvé vált.
        
Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő
1864-ben megszületett az első három felvonásos magyar operett, Jakobi Jakab és Rajkai Frieben István Kánkán a törvényszék előtt címmel.
Magyarország hamarosan "operett-nagyhatalom" lett, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő darabjai Magyarországon és külföldön is hatalmas sikert arattak. Az első külföldön is hódító magyar operett 1902-ben Huszka Jenő Bob hercege volt, ezt követte Lehár Ferenc műveinek diadalútja. A legismertebb magyar operett minden kétséget kizáróan Kálmán Imre Csárdáskirálynője.
        
A magyar operett napja
2002 óta október 24-én, Kálmán Imre születésnapján és Lehár Ferenc halálának évfordulóján ünnepeljük a magyar operett napját, ekkor adják át az évad operettszínésze és musicalszínésze elismerést, a legígéretesebb ifjú művésznek járó Marsallbot-díjat, valamint az életműdíjat. Forrás: Okosnet.hu

Szólj hozzá!

2012.04.20. 12:25 operett hírek

60 éves a magyar operett csillag, Oszvald Marika

Címkék: operett operettszínház

Oszvald Marikát április 14-én este 60. születésnapja alkalmából, a Borban a vigasz...! gála előadása után ünnepelték az Operettszínházban. Felköszöntötte többek között Kerényi Miklós Gábor - KERO®, Zentai Anna, az Operettszínház Örökös tagja, valamit Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

 

A szombat esti Borban a vigasz...! Lovagrendi Operett Gálán minden rendszerint zajlott, a tapsrend végén azonban váratlanul Kerényi Miklós Gábor direktor lépett színpadra. A nézők sejthették, hogy valami különleges esemény következik... A főigazgató egy mesével kezdte köszöntőjét: "Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy helyes kislány, aki nagyon szerette a színpadot és a légkörét. A kislány nőtt, nőtt, szubrett lett belőle, és ma már ő az operett nagyasszonya! Munkásságát szerte a világon csodálják, Japántól Németországig, Soprontól Budapesten át Kübekházáig. Olyan, mintha három húszéves bújt volna belé. Isten éltesse a 60. születésnapját ünneplő Oszvald Marikát!"

oszvald60_1

A köszöntő után Kerényi Miklós Gábor - KERO® átadta a virágcsokrot, a színésznő pedig meghatottan fogadta a közönség és a kollégák vastapsát. "Szeretném megköszönni azt a szeretetet, ami körbevesz. Hálás vagyok a szüleimnek, két csodálatos embernek, hogy ilyennek neveltek, amilyen vagyok. Amikor erre a pályára léptem, még nem sejtettem, hogy ennyire fognak szeretni, de örülök, hogy 40 éve hű vagyok az Operettszínházhoz, nem mentem el máshova. Nekem ez a második otthonom, ez a légkör varázslatos!"Végül pedig egy viccet mesélt el a publikumnak Oszvald Marika, amivel egyik kollégája köszöntötte fel őt: "A tanárnő megkérdezi a gyerekeket az iskolában. - Pistike, hány lába van a kengurunak? - Kettő. - Sanyika, hány lába van a póknak? - Nyolc. - Marika, hány lába van a bogárnak? - Nem tudom, tanárnő. - Marika, hat van!"

oszvald60_02

A kollégák egyéb meglepetéssel is készültek a művésznőnek, a színház Csillártermébe vonultak, ahol csendben várták az ünnepeltet, aki úgy tudta, egy TV-stáb várja őt ott, hogy interjút készítsen vele születésnapja alkalmából. Amikor gyanútlanul belépett, a Boldog szülinapot! című dallal fogadták.

KERO® ismét szólt pár szót a művésznőhöz, valamint üdvözölte Zentai Annát, aki Oszvald Marika szubrett-elődje volt, Csere Lászlót, a színésznő állandó partnerét és Tarlós Istvánt, akit, kiállva a próbákat, éppen az aznap esti gála keretein belül avattak a Villányi Borrend tagjává. A fogadáson ő is köszöntötte az örökifjú szubrettet: "Ahogy mozog a színpadon, el is felejtettem, hány éves. Olyan, mintha alig múlt volna húsz..." A főpolgármester gratulált Kerényi Miklós Gábor főigazgatónak és a teátrum minden dolgozójának is az elért eredményekhez, s hozzátette: "Budapest büszke arra a hungarikumra, amit Operettszínháznak hívnak, büszke a művészeire. Oszvald Marikát pedig Isten éltesse nagyon sokig!"

oszvald60_03

Oszvald Marikát egy pillanatra sem hagyták magára, sorra érkeztek a köszöntések, a fotósok, riporterek, két interjú között azonban fölvágta tortáját, utána pedig elmondta: "Teljesen meglepett az egész, hiszen már túl vagyunk a születésnapomon, és mindenki felköszöntött. Jól titkolták, egyáltalán nem számítottam rá, ezért szerencsére nem is voltam görcsös." S hogy honnan jön ez a hihetetlen energiája? "Jól vagyok! Ha jó a kedvem, másnak is jó kedve lesz és szeretnek. Ezáltal én is szeretem őket, és ebből kialakul egy körforgás..." Forrás: Szinhaz.hu

Szólj hozzá!

2012.04.18. 11:27 operett hírek

Eggerth Mártát köszöntötték! 100 éves az operettsztár!

Címkék: operett

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul telefonon köszöntötte Eggerth Mártát, a New Yorkban élő magyar származású világhírű koloratúrszopránt abból az alkalomból, hogy a jó egészségnek örvendő és még mindig éneklő művésznő kedden (április 17.) ünnepelte 100. születésnapját.

 

„Én mindig arra törekedtem, hogy egyre tökéletesebb legyek, ezért vagyok még mindig itt... Ha az összes tervemet meg akarom valósítani, 300 éves koromig kell élnem”.

eggerth

A főkonzulátus ünnepi emléklapot küldött a nemzetközileg elismert magyar származású művésznek - közölte a külképviselet. A közlemény emlékeztet arra, hogy Eggerth Márta alig 11 éves volt, amikor 1923-ban először fellépett a Pesti Vigadóban. A magyar filmművészetben azzal tett szert hírnévre, hogy Jávor Pál oldalán 1929-ben, az első magyar hangosfilmben, a „Csak egy kislány van a világon”-ban játszott főszerepet. 1936-ban összeházasodott a kor ünnepelt operaénekes sztárjával, a lengyel Jan Kiepurával, akivel a 30-as évek végén az Egyesült Államokba vándorolt ki. Eggerth a New York-i Broadway musicaljeinek egyik nagy sztárja lett, 2000 alkalommal játszotta például a Víg özvegy főszerepét a Majestic Theatre-ben. Még 2006-ban, 94 évesen is nagy sikerű koncertet adott a New York-i Scandinavia House-ban. 

Eggerth Márta elmondta a főkonzulnak, hogy 100. születésnapján is előre tekint, mindenesetre a jelen sokkal jobban érdekli, mint a múlt. Születésnapi jókívánói egymás után hívják telefonon, jól esik neki, hogy ennyire sokan tartják meg őt emlékezetükben. 

marta„Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusa őszinte jókívánságait és elismerését fejezi ki 100. születésnapjánEggerth Mártának, a világhírű koloratúrszoprán énekesnek, aki anyanyelvét, magyarságát mindvégig szeretve és tudatosan megőrizte annak ellenére, hogy hosszú évtizedek óta távol él szülőhazájától” - hangzik a főkonzul által aláírt ünnepi oklevél.
"Az én életem unalmas volt. Nem jártam bulikra, nem ittam. Mindig gondolnom kellett a hangomra" - idézte az énekesnő álnaivnak nevezett szavait a The Washington Post című lap, amely nagy cikkben méltatta Eggerth Mártát a születésnap alkalmából. A lap szerint Eggerth még ma, százévesen is féltve őrzi hangját, és örül annak, hogy mind a mai napig érintetlenül megmaradtak a képességei. 

Eggerth_KiepuraMint mondta, az emberek gyakran kérdezik tőle, milyen érzés 100 évesnek lenni, de ő nem tud válaszolni, mert úgymond nincs összehasonlítási alapja. "Kérdezzenek meg, ha majd 200 éves leszek, akkor majd el tudom mondani, milyen volt 100 évesnek lenni" - mondta az amerikai lapban az operett Callasának is nevezett világsztár. Forrás: Szinhaz.hu

Szólj hozzá!

2012.04.14. 11:58 operett hírek

Operettgála a Nyíregyházi Szabadtéri Nyár 2012-es programján

 Hét, idegenforgalmi és városmarketing-szempontból is jelentős kulturális nagyrendezvény költségeihez ad együttesen 25 millió forint támogatást a nyíregyházi önkormányzat az idén - közölte az MTI-vel Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere.

 
A polgármester szerint a legnagyobb összeggel, 10 millió forinttal a ma már Európa-hírű Vidor Fesztivál (augusztus 24-szeptember 1.) rendezését segítik. A színházi programban 7 nagyszínpadi és 14 kamaraszínpadi előadást szerveznek, továbbá lesz hat utcaszínházi játék, illetve öt a megye más településein is. A filmes versenyprogramban hat magyar vígjátékot vetítenek, míg a szabadtéri világzenei koncerteken nyolc együttes lép a városháza előtti nagyszínpadon. Másik három helyszínen további 17 koncertet rendeznek, illetve lesz 30 bábelőadás és 10 úgynevezett dumaszínházi est. A kilencnapos fesztivál során az utcákon zenészek, zsonglőrök, bohócok, karikaturisták és élőszobrok is szórakoztatják majd a várhatóan ötven-hetvenezer nézőt.
 
A nyíregyházi nagyrendezvény-sorozat május 18-20. között a városnapi programmal indul. Akkor emlékeznek a török időkben elnéptelenedett várost 1753-ban újratelepítőkre, s rendeznek város- és helyi sajtótörténeti kiállítást, felállítják a híres tirpák udvart, s zenészek, zenekarok és táncosok szórakoztatják majd a közönséget.
 
A Szabadtéri Nyár programját júliusban és augusztusban tartják, a szabadtéri színpadon Máté Péter-emlékkoncertre, operettgálára és musicalparádéra, továbbá színházi előadásra várják az érdeklődőket. Augusztus 16. és 21. között a IX. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak ad otthont Nyíregyháza; templomi hangversenyek, minősítőviadalok, szabadtéri folklórest, gálakoncert, a karvezetőknek mesterkurzus szerepel a programban. 
 
Október hónapban, egy később kijelölendő időpontban a tirpák hagyományokat mutatják be egy rendezvényen, erre a felvidéki, szlovákiai Migléc önkormányzatával közösen pályázott a nyíregyházi helyhatóság európai uniós támogatásra. Megrendeznék a lovaskultúrával és hagyományőrzéssel foglalkozó szakemberek tapasztalatcseréjét, s a régi tirpák ételeket főznék meg és tálalnák fel egy gasztronómiai show keretében.
Október 20-21-én Krúdy Napokat rendeznek, s emlékeznek gazdag irodalmi és ugyancsak gasztronómiai programmal a város szülöttére, Krúdy Gyula íróra, aki maga is nagy kedvelője volt a nyírségi ételkülönlegességeknek.
 
Decemberben évbúcsúztató programot szerveznek, amely magában foglalja majd az adventi készülődést, a karácsonyi ünnepet és a szabadtéri szilveszteri bulit is. Forrás: MTI

Szólj hozzá!