Operett a Fecebookon

Operett hírek

Az operettek világában szeretném elkaluzolni az érdeklődőket! Ez a hamarosan talán Hungarikummá váló műfaj hazánkban is roppant kedvelt. Lassan mminden színház repertoárjában szerepel egy operett, és még a fiatalok is biztos hogy ismernek legalább egy klasszikus slágert Léhár vagy Kálmán Imre operettjeiből.

Friss topikok

2012.04.28. 10:43 operett hírek

Kiállítás nyílt a 100 éve született Fényes Szabolcs emlékére!

Címkék: operett operettszínház

 

 

 

 

 

 

 

 

A 100 éve született Fényes Szabolcs zeneszerző emlékére nyílt kiállítás pénteken a Budapesti Operettszínház előcsarnokában. A komponista emléke előtt pénteken és szombaton gálaműsorral is tiszteleg a színház.

Zseniális zongorista volt és a "legfiatalabb ember", akivel szerencsém volt 1983-ban, 71 évesen dolgozni - mondta a kiállítás megnyitóján Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Felidézte, hogy Fényes Szabolcs háromszor igazgatta a Nagymező utcai teátrumot, 1942-ben, 1949-ben és 1957-ben - kívül-belül ismerte a műfajt. Hozzátette: Fényes Szabolcs először 1935-ben állt a világhír kapujában, akkor Berlinben tervezték a Maya premierjét, de a librettista Harmath Imre és a kiszemelt primadonna, Alpár Gitta származása miatt ebből semmi sem lett. A zeneszerző Mayáját kirobbanó sikerrel 1931-ben már bemutatták Budapesten, a főszerepben Honthy Hannával. 
Másodszor a világhírű tenorista, Mario Lanza fedezte fel a nagyvilág számára Fényes Szabolcsot, már közel álltak a megállapodáshoz, amikor az énekes váratlanul meghalt.

A Budapesti Operettszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös kiállításán plakátok, fotográfiák, partitúrák címlapjai láthatók. Nemcsak Honthy Hanna, Felföldi Anikó, Galambos Erzsi és más neves operettprimadonnák sora játszott olyan zenés darabokban szívesen, amelyeknek muzsikáját Fényes Szabolcs írta, hanem Tolnay Klárihoz és Básti Lajoshoz hasonló színészóriások is. 

A kiállítás megnyitója előtt pályatársak, például Körmendi Vilmos, Kállai István emlékeztek a zeneszerzőre, felvételről Makk Károly, Bacsó Péter beszélt a filmzeneszerzőként is jelentős Fényes Szabolcsról. Fényes Szabolcs 1986. október 12-én hunyt el. Halála után díjat neveztek el róla, amelyet a könnyűzene legkiválóbbjai kapnak meg minden évben, immár 15. alkalommal. A Fényes Szabolcs Alapítvány kuratóriuma 2012-ben az alapítvány díját egyhangú döntéssel Kerényi Miklós Gábor főigazgató-rendezőnek ítélte. A díjat péntek az esti gálaműsor után vette át a jutalmazott. Forrás: MTI

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operetthirek.blog.hu/api/trackback/id/tr274477765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása